De tas

Lucia nam mijn haar onder handen en natuurlijk hadden we het even over Damestassen&Zo. “Je tas is je hele leven” zei ze en ik dacht “ja, zo is het toch?” Je tas zegt iets over jou en over de levensfase waarin je zit. Maar hoe jong of oud je bent, bijna altijd zit er een lippendingetje in, spiegeltje en borsteltje/kam. Wij zijn graag voorbereid!

Hutkoffer

Ben ik meestal vrij bescheiden qua tasinhoud, Myriam is graag op alles voorbereid. Een kleine tas is voor haar dan ook een no-no. Gingen we ’s zomers een dagje uit, dan had Myriam een lange broek, vest, paraplu, extra handdoek en nog een paar schoenen of slippers in de tas. En meestal had ze gelijk… zaten wij tegen het eind van de dag een beetje bibberend bij de veerboot van Ameland – Myriam had een droge lange broek en een lekker vest aan en had haar teenslippers verwisseld voor een paar gympen.

Vroeger

Hoe ging dat vroeger eigenlijk? Meer informatie vond ik op de site van het tassenmuseum in Amsterdam (zeker een bezoekje waard!) Deze weet te vertellen dat zowel mannen als vrouwen vroeger tassen hadden. Maar door de komst van de binnenzakken in de kleding werd de tas uiteindelijk alleen een vrouwen’ding’. Nog verder terug was de tas, of buidel, belangrijk om spullen in te bewaren, van extra speerpunten tot medicinale kruiden. Nu mannen steeds modebewuster worden en de smartphones steeds groter, zie ik een revival van de mannentas. Maar daarover in een volgend blog meer!

Bijzondere tas 

oudste-tas     Waarschijnlijk de oudste tas is zo’n 5000 jaar oud en deze werd in 2012 gevonden in de
     buurt van Leipzig. Deze tas was rijk versierd met… hondentanden!

 

 

cupcake-tas-sex-and-the-city       

Een heel andere versiering: De cupcake, versierd met kristalstenen, Judith Leiber, USA 2007.
 

Deze tas is helemaal bedekt met Swarovski kristalstenen. De Cupcake dankt zijn populariteit aan de    serie “Sex and the City” waarin een variant van deze tas werd gedragen.

 

 

 

De tas, maar 3 letters, maar zoveel meer – ik houd ervan!

Yda

 

Met dank aan het Tassenmuseum en National Geographic:

www.tassenmuseum.nl

http://www.nationalgeographic.nl/artikel/mode-uit-het-stenen-tijdperk-oudste-tas-ter-wereld-gevonden